Camino? nooit van gehoord. - Reisverslag uit Wijk bij Duurstede, Nederland van Ap Folgerts - WaarBenJij.nu Camino? nooit van gehoord. - Reisverslag uit Wijk bij Duurstede, Nederland van Ap Folgerts - WaarBenJij.nu

Camino? nooit van gehoord.

Door: @p

Blijf op de hoogte en volg Ap

20 Mei 2016 | Nederland, Wijk bij Duurstede

Echt niet. Had er nooit van gehoord. Tot Tonny Vet, waarmee ik in het bestuur van Wintersport Vereniging Midden Nederland zat, opsomde welke maanden ze niet aanwezig kon zijn op de wvmn-vergaderingen. Camino, dus. Ze liep de route vanuit Nederland naar Santiago de Compostella verdeeld over drie jaren. Telkens een paar maanden. Begon toen in Tours. Vertelde er aanstekelijk over.

Ik Google-de en de rest is bekend. 't Is net als met de 4-daagse. Je loopt hem één keer en daarna nóóit meer of je bent voor altijd verloren. Dit jaar wordt mijn 13e Nijmeegse. Vorig jaar stonden de heren A.Pendix en G.Blaas mijn verschijnen aan de start hinderlijk in de weg. Heb dan ook afscheid van ze moeten nemen. Acuut.

Koning Alfons van Asturië was, nadat in 811 het huidige graf van de heilige Jacobus in SdC was ontdekt, één van de eersten die deze route liep. Daarmee was deze Camino de eerste -vandaar primitivo- van vele die vanuit heel Europa nog zouden worden gegaan. Ook was hij het die de Cathedraal van SdC liet bouwen. Zag er toen minder uitbundig uit dan nu, maar toen moesten een paar langdurige verbouwingen en uitbreidingen nog plaats vinden. En Polen konden toen niet zo gemakkelijk worden ingevlogen als nu.

Ik zal m'n Credential -pelgrimspaspoort- rijkelijk met stempels laten vullen. Bij elke kerk, Cathedraal, gemeentehuis, herberg of VVV word je op je wenken bediend. Ook plaatselijke uitbaters, campings en zelfs particulieren voorzien je graag van een stempel. En als je dan nog even blijft hangen, een kopje koffie koopt of een lunch bestelt...je begrijpt het al.
Het Bisdom van SdC ziet echter wel graag dat de herkomst van de stempels ook een beetje uit hun 'sector' komt. Doe ik.

• 29 Mei 2016 - 12:09

Marion Vogel:

Ap, !volverás a tener éxito!
    !Suerte!

• 30 Mei 2016 - 22:52

Ineke:

Hee, dees zie ik nu pas..... Leuk!!